Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Η παγίδα του High Definition! Μέρος Πρώτο Η ΕΞΗΓΗΣΗ.


Η μετάφραση του High Definition είναι Υψηλός καθορισμός πράγμα που δεν έχει κανένα νόημα.Η πραγματική του ελεύθερη μετάφραση είναι Υψηλή Ευκρίνεια που αυτόματα εννοεί Υψηλή ανάλυση.
Τόσα χρόνια φάγαμε τα λεφτά μας στην ανάπτυξη οικιακών συστημάτων ήχου στην αρχή με 2 μετά με 4 με 5.1 και τελικά 7.1 ηχείων σε ένα σαλόνι ελληνικού σπιτιού. Όλα αυτά βέβαια για να μεταφέρουμε την πραγματική εμπειρία του κινηματογράφου σπίτι μας. Αφού τώρα πιάσαμε οροφή στο θέμα του ήχου οι εταιρίες ασχολήθηκαν με το θέμα της εικόνας,επειδή είχε μείνει στάσιμη και ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν νέες τεχνολογίες.
Θα σας κάνω μια σύντομη όσο μπορώ ανάλυση των τεχνικών θεμάτων για να μπείτε μέσα στο πνεύμα και να μπορείτε πλέον να καταλαβαίνετε τη λένε η διαφημίσεις!! Οι τηλεοράσεις τεχνολογίας LCD και PLASMA είναι σαν Monitor ηλεκτρονικών υπολογιστών συν κυκλώματα λήψης τηλεοπτικών προγραμμάτων. Όταν βλέπουμε ένα τηλεοπτικό κανάλι η μια ταινία σε dvd έχουμε 2 σηματα .Ένα του video και ένα audio δηλαδή εικόνα και ήχο.Και τα δύο έχουν κάποια χαρακτηριστικά αλλά θα ασχοληθώ με τα χαρακτηριστικά της εικόνας.
1.Σάρωση
Η σάρωση είναι πώς η τηλεόραση ζωγραφίζει στο γυαλί την εικόνα.Οι τρόποι είναι 2:

  • Πεπλεγμένη(interlaced) το ένα καρέ χωρίζεται σε 2 πεδία. Τα μονά και ζυγά και σαρώνονται πρώτα τα μονά και μετά τα ζυγά.Αυτό καμία φόρα δίνει στο μάτι την εντύπωση του τρεμοπαίγματος, το όποιο λύθηκε με την σάρωση στα 100Hz.
  • Προοδευτική(progressive) όλο το καρέ σαρώνετε με ένα πέρασμα που δημιουργεί πολύ σταθερή εικόνα αλλά έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
2.Ανάλυση
Το βασικότερο όλων στο HD γιατί καθορίζει και την ποιότητα της εικόνας.
Στην ανάλυση είναι πολύ σπουδαιος ο δευτερος αριθμός γιαυτο τα προτυπα πήραν απο αυτα το όνομα τους π.χ. 1920χ1080 ειναι το 1080i ή p

0 Comments: