Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Η ανούσια έννοια του χρόνου στην καθημερινότητα!!


Σήμερα το πρωί που γύρισα από διασκέδαση και έκατσα κλασικά στον υπολογιστή μου να παίξω κανένα ποκεράκι για να χαλαρώσω και παράλληλα κοίταξα για ένα δέμα που περιμένω από το Hong Kong. Παρατήρησα ότι υποστηρίζει ανίχνευση πακέτου σε πραγματικό χρόνο(Real time tracking).
Αυτό μου κέντρισε την περιέργεια και με σύμμαχους το Google Earth και το Time And Date άρχισα την περιπλάνηση στον κόσμο να δω το ταξίδι του δέματος μου...
Αυτό που με άφησε τελείως άναυδο ήταν ότι το δέμα παραδόθηκε στην εταιρία "κουριερ" στης 1 Δεκεμβρίου 13:19 στην πόλη YUEN LONG του hong kong και έφτασε με αεροπλάνο στο τόπο συγκέντρωσης της εταιρίας "κουριερ" στο ANCHORAGE της Αλάσκας στης 1 Δεκεμβρίου 13:15.
Τρελό ε;;;; Δηλαδή αν δεν καταλάβατε το δέμα έφτασε εκεί 4 λεπτά πριν το παραδώσουν!!!!
Αυτό με ώθησε να καταλάβω πόσο σχετικό είναι το θέμα του χρόνου σε καθημερινά πράγματα και πόσο μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο!
Για να καταλάβετε το θέμα της ώρας - λόγω ότι η γη είναι στρόγγυλη - παίζει μεγάλο ρόλο και ο υπολογισμός είναι κατά συνθήκη γιατί η πραγματική ώρα έχει σχέση με πολλούς παράγοντες ακόμα και από ποιος πλανήτης είναι ποιο κοντά μας σε σχέση με άλλες φορές.
Γι αυτό δημιουργήθηκε μια παγκόσμια ώρα και βάση αυτής ανάλογα με την θέση του κράτος διαμορφώνετε η ώρα.Δημιουργήθηκαν οι ζώνες ώρας και έτσι μπορούμε με μετατροπές να κάνουμε συναλλαγές χωρίς να έχουμε πρόβλημα. Η αρχή είναι στις 0 μοίρες ακριβώς σε μια νοητή γραμμή που περνάει από το Γκρίνουϊτς. έτσι λοιπόν σε κάποιο σημείο θα έπρεπε να αλλάζει το 24ωρο για να μην έχουμε πρόβλημα δηλαδή αφού υπάρχει αρχή υπάρχει και τέλος.Αυτό γίνετε στις 180 μοίρες και περνάει δίπλα από την νέα Ζηλανδία. Σε αυτήν την γραμμή αν τη περάσεις από αριστερά προς τα δεξιά αφαιρείς 24 ώρες και ανάποδα προσθέτεις.ΧΑΧΑΧΑΧΑ περνώντας μια γραμμούλα που μπορεί να είναι και 1 η 2 χιλιόμετρα αλλάζει ολόκληρη μέρα...
Με γρήγορους υπολογισμούς το δέμα ταξίδεψε σχεδόν 17 ώρες γιαυτό έφτασε σχεδόν την ίδια ώρα αλλά για τυπικούς λόγους δεν είχε περάσει ούτε λεπτό!!!!

Τότε μου ήρθε μια ιδέα είμαστε π.χ. στην Νέα Ζηλανδία στης 1 Δεκ. 18:00 και πάμε βγαίνουμε φωτογραφίες σε ένα γνωστό πάρτυ.Την επόμενη μέρα 2 Δεκ. 16:00 πετάμε με το ιδιωτικό μας αεροπλάνο στην Αλάσκα εκεί είναι 1 Δεκ. 18:00 και δολοφονούμε έναν τύπο(μην ρωτάτε ποιον υποθετικά πάντα τη νομίζετε έχω κανένα προηγούμενο με κανένα Εσκιμώο;;;;;). και ξαναπετάμε πίσω. Μας πέρνουν τηλέφωνο και μας ρωτάνε: πού είσασταν στις 1 Δεκ. 18:00.
Μα φυσικά σε πάρτυ!!!!!

2 Comments:

Ανώνυμος said...

Χαχα καλο!
Για να μην μπερδευόμαστε με τις διάφορες ζώνες λοιπόν, η swatch επινόησε αυτό πριν αρκετά χρόνια:
http://www.swatch.com/internettime/
Πατήστε και στο QUICK INFO κάτω, έχει πλάκα!

Unknown said...

Λοιπόν έχει καιρό αυτο το είχα δη και έιχα ψηθεί αλλά μετα έλεγα ότι θα με πρήζαν όλοι ότι το παίζω και τέτοια.
Πάντως απο άποψη λογικής είναι καλή φάση!!!!