Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Dr Net@Libre Magazine Ιούνιος 09

Θα έλεγα ψέματα αν δεν αποκαλύψω ότι κάποιες φορές γίνομαι και εγώ “Facebook Junkie”. Το αστείο είναι ότι μόλις περάσει η επιρροή από αυτό το ηλεκτρονικό ναρκωτικό που λέγεται Facebook τότε είναι που καταλαβαίνω ότι με πήρε πάλι από κάτω. Γενικά συνηθίζω να παίρνω μόνο μικρές δόσεις αφού δεν έχω καμιά από αυτές τις άπειρες εφαρμογές που κυκλοφορούν και δεν κάνω κοινοποίηση (share) τίποτα που να μην έχει σχέση με εμένα ή την δουλειά μου.
Το Facebook ξεκίνησε το 2004 σαν μια ιδέα ενός φοιτητή από το Χάρβαρντ που ήθελε να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό δίκτυο για την επικοινωνία μεταξύ των συμφοιτητών του το οποίο επεκτάθηκε και σε άλλα πανεπιστήμια και αφού γνώρισε μεγάλη επιτυχία τότε το 2006 άνοιξε και στο ευρύ κοινό αφού άρθηκε ότι προϋπόθεση εγγραφής ήταν να είναι κάποιος φοιτητής. Τότε ήταν που άνοιξε και ο κώδικας ώστε να μπορεί κάποιος να γράφει μια εφαρμογή και να την διανέμει μέσα από το ίδιο το Facebook. Αυτό δημιούργησε μια τρομερή ποικιλία εφαρμογών από παιχνίδια ,κουίζ μέχρι και απάτες τα οποία από απαραίτητα και διασκεδαστικά καμιά φορά γίνονται τελικά και ενοχλητικά!
Θα σας αναφέρω μερικά στατιστικά για να καταλάβετε την πραγματικότητα και πως διαμορφώνεται αυτή μέχρι σήμερα:

  • Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες.
  • Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια μπαίνουν στο προφίλ τους μία φορά την μέρα.
  • Περισσότεροι από τα 2/3 των χρηστών δεν είναι φοιτητές
  • Περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια λεπτά ξοδεύονται στο Facebook την μέρα παγκόσμια.
  • Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια αλλάζουν την κατάσταση τους μία φορά την μέρα!
  • Περισσότερες από 850 εκατομμύρια φωτογραφίες ανεβαίνουν σε ένα μήνα.
Τελικά αποδεικνύετε ότι ήρθε για να μείνει αλλά το ερώτημα που δημιουργείτε είναι υπό ποια μορφή θα μπορέσει να επικρατήσει ως η κορυφή του “Social Networking” επειδή το Web 2.0 μας έχει αποδείξει ότι η δύναμη του είναι η αλλαγή με στόχο την προσαρμοστικότητα
Δεν εναντιώνομαι για την μορφή που έχει πάρει σήμερα ,δυστυχώς όμως συνειδητοποιώ ότι όσο με ποιο γρήγορο ρυθμό εξαπλώνετε τόσο ποιο σύντομα έρχεται η απαξίωση. Παρατηρώ ότι κάποιες ώρες είναι υπερβολικά αργό και κάποιες προσκλήσεις αργούν να παραδοθούν. Σίγουρα το τεχνολογικό υπόβαθρο αναβαθμίζεται συνεχώς λόγω τις αύξησης των χρηστών αλλά δεν είμαι σίγουρος μέχρι πόσο θα αντέξουν γιατί όπως ξέρετε το Facebook παρόλο την τεράστια βάση χρηστών στα χαρτιά δεν είναι κερδοφόρο*. Αυτό βέβαια προσπαθούν να το αλλάξουν με τις διαφημίσεις και γι αυτό μετά τις τελευταίες αλλαγές δημιούργησαν τις σελίδες εταιριών ώστε να πληρώνουν για διαφήμιση και παρέχουν λεπτομερή στατιστικά των χρηστών που τις επισκέπτονται.

Η άλλη πληγή του είναι το τρομερό Spam και τα ψεύτικα προφίλ χρηστών που έργο τους είναι να ενοχλούν και να απαξιώνουν το ίδιο το μέσο από το οποίο τροφοδοτούνται.
Όσο και να ελέγχω την συμπεριφορά μου μέσα στο Facebook είναι πολλές φορές που σκέφτομαι να κάνω και ένα από αυτά τα χαζά τα κουίζ η να βάλω και μια από τις χαζές εφαρμογές ακόμα και να παίξω και ένα από αυτά τα απλά παιχνιδάκια που κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν όλο τον χρόνο τους στο ιντερνέτ. Ξέρετε τι με κρατάει;

Κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιώ δίνει ένα ακόμα επίπεδο εισβολής στην περιγράφει κάτι δικό μου που θα το έλεγα μόνο σε φίλους και δεν θα το φώναζα ΠΟΤΕ με μια ντουντούκα από το μπαλκόνι μου. Αυτό δεν είναι μια ψευδαίσθηση ιδιωτικότητας απλά πρέπει πριν χρησιμοποιήσουμε παρόμοιες υπηρεσίες πρέπει να έχουμε αποφασίσει μέχρι πού θα φτάσουμε και μετά να μην κλαιγόμαστε με τα αποτελέσματα. Προς θεού δεν πολεμάω την εξέλιξη απλά χτυπώ την σειρήνα της σωστής χρήσης για την αποφυγή της προσβολής της ευαισθησίας των προσωπικών δεδομένων.

Flash News

Το νέο κινητό της Sony Ericsson με το όνομα idou αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει στην αγορά τον Οκτώβριο με το όνομα Sony Ericsson Satio. Το τρομερό αυτό κινητό με την ενσωματωμένη κάμερα των 12.1 M.pixel θα είναι το αντίπαλο δέος για το iPhone. Το κύριο χαρακτηριστικό του εκτός από την ενσωματωμένη κάμερα είναι η οθόνη αφής του που έχει ανάλυση 640 x 350 γραμμών με μέγεθος 3.5ιντσών.


Την Παρασκευή 29 Μαΐου θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Mozilla Firefox 3.5 και αναμένεται να είναι το πρώτο δυνατό τεστ γι αυτόν. Οι δοκιμές που θα γίνουν θα είναι εξαντλητικές και τα αποτελέσματα τους θα μας φέρουν ποιο κοντά στην επίσημη μέρα της κυκλοφορίας του.


Το νέο iPhone φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην κυκλοφορία αφού κάθε μέρα οι ενδείξεις αυξάνονται. Η περίφημη μέρα κυκλοφορίας είναι μάλλον η 17 Ιουλίου 2009 την οποία φιλολογείτε ότι θα ανακοινωθεί το iPhone σε έξι νέες εκδόσεις. Μερικά από τα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με φήμες τα παρακάτω: 3.2 Megapixel camera ,Video recording και δυνατότητα επεξεργασίας του video,MMS,ενσωματωμένος δέκτης FM, ενσωματωμένη πυξίδα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι πάντα τέτοια εποχή η Apple μας έχει συνηθίσει σε νέα προϊόντα.


Κυκλοφόρησε το Service Pack 2 για Windows το οποίο περιέχει όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι σήμερα ενώ έχει ενσωματώσει και το Windows Search 4.0, που είναι το πιο πρόσφατο εργαλείο αναζήτησης. (Σ.τ.Α. εγώ βέβαια έχω απενεργοποιήσει την δημιουργία index για γρηγορότερες αναζητήσεις γιατί κουράζει τον δίσκο) Αναφορές λένε ότι χρειάζεται περισσότερο από 1 ώρα για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

*Τώρα διάβασα στο ιντερνέτ ότι μία Ρωσική επενδυτική εταιρεία, επένδυσε 200 εκατομμύρια δολάρια στο Facebook.Είδατε πως αλλάζουν όλα...

0 Comments: