Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Dr Net@Libre Magazine Μάιος 09

Με πήρε ένας φίλος τηλέφωνο και μου είπε ότι δεν δουλεύει το Ιντερνέτ του και η κλασική μου απάντηση είναι «και εσύ πώς το κατάλαβες;» “Ανοίγω τον explorer και βγάζει μήνυμα η σελίδα δεν βρέθηκε…” αυτή είναι η κλασική διαπίστωση του απλού χρήστη.
Το 99% των ανθρώπων νομίζει ότι το ίντερνετ είναι σαν το νερό δηλαδή ότι ανοίγει την βρύση και αυτό τρέχει … οπότε αν κάποια φορά δεν τρέξει καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χάλασε. Η διαδικασία το πώς φτάνει το Ιντερνετ στον υπολογιστή μας είναι όντως μια πολύπλοκη διαδικασία που δεν θα την περιγράψω αλλά θα αναλύσω τα τελευταία στάδια ώστε να κατανοήσετε τουλάχιστον ένα μέρος της πραγματικότητας.
Στην ουσία το ίντερνετ είναι ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών που για την σύνδεση σε αυτό απαιτείται μια φυσική σύνδεση μέσω ενός μέσου(τηλεφωνικό καλώδιο ,οπτική ίνα, δορυφορικό πιάτο).Το ίντερνετ αποτελείται από “κόμβους” δηλαδή υπολογιστές που είναι μόνιμα συνδεμένοι στο Ιντερνετ με τεχνολογίες λειτουργίας 24/7 365 ώστε ότι δεδομένα βρίσκονται στους κόμβους να είναι διαθέσιμα.
Αφού συνδεθείτε με κάποιον παροχο ιντερνέτ που συνήθως υλοποιείτε με ADSL τότε πρέπει να συνδεθείτε με το λεγόμενο Modem-Router το οποίο αναλαμβάνει να μοιράσει το ιντερνέτ στον υπολογιστή σας. Αυτός συνδέεται με τον υπολογιστή σας συνήθως με ETHERNET και ποιο σπάνια πλέον με USB.Το μεγάλο μπέρδεμα έρχεται όταν είναι ασύρματη η σύνδεση από κάποιο Wireless Modem-Router αφού οι περισσότεροι μπερδεύονται ότι η ύπαρξη ασύρματου δικτύου προϋποθέτει πάντα και ιντερνέτ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χρησιμοποιώντας κάποιον Modem-Router τότε είμαστε ποιο ασφαλείς από την χρήση απλού Adsl Modem γιατί ή δουλεία του Router είναι εκτός από το να δημιουργεί ένα τοπικό δίκτυο και να μοιράζει ιντερνέτ, παράλληλα απομονώνει όλους τους χρήστες του –ενσωματωμένο Firewall- ώστε να μην μπορούν κάποιοι κακόβουλοι να επιτεθούν στο μηχάνημά σας. Όταν μιλάμε για προστασία πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα ασφαλές απλά πρέπει να προσπαθούμε να παίρνουμε τα καλύτερα μέτρα προστασίας. Στην περίπτωση ασύρματου δικτύου το ιντερνέτ μοιράζεται με τον ίδιο τρόπο απλά τώρα πρέπει να τσεκάρουμε αν έχουμε ενεργοποίηση την ασφάλεια τους ασύρματου δικτύου και έχουμε αλλάξει το default κλειδί γιατί συνήθως μπορεί κάποιος να το βρει εύκολα διαβάζοντας τo Instruction Manual του Modem-Router σας. Προτιμάτε πάντα την WPA encryption από την WEP γιατί η δεύτερη είναι ξεπερασμένη και ξεκλειδώνεται εύκολα και να το κλειδί σας να είναι τουλάχιστον 13 χαρακτήρες.
Πάντα να γνωρίζεται ότι το όνομα και ο κωδικός χρήστη αποθηκεύονται μια φόρα στο Modem-Router μέσα από το Web Interface του(διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του είναι ποιο εύκολα!) και μετά αφού συνδεθεί μένει μόνιμα συνδεμένος έτσι εσείς αυτό που κάνετε είναι απλά να ανοίγετε τον υπολογιστή σας. Δεν υπάρχει πρόβλημα να μένει συνέχεια αναμμένος γιατί κατασκευάστηκε ακριβώς για αυτήν την δουλειά απλά αν είναι να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορείτε να τον σβήσετε.
Δυστυχώς στην Ελλάδα μέχρι την έλευση των οπτικών ινών θα στηριζόμαστε στο απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργούνται και η ταχύτητα που θα έχετε είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και συνήθως αναφέρεται στις διαφημίσεις ΕΩΣ 24Mbit.

Flash News

Το τρομερό MSI X-Slim 340 κυκλοφόρησε στην Αμερικάνικη αγορά με σκοπό να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του MacBook Air. Έχει οθόνη 13 ιντσών 16:9 η οποία είναι τεχνολογίας LED power-saving backlight, με λειτουργικό σύστημα τα Windows Vista Home , χρησιμοποιεί τον χαμηλής κατανάλωσης Intel Core 2 Solo επεξεργαστή που με μπαταρία 4-cell θα προσφέρει μέχρι και 7 ώρες αυτονομίας. Έχει πλάτος 6 χιλιοστών στο λεπτότερο του σημείο και 20 χιλιοστών στο παχύτερο. Συγκριτικά, το Apple MacBook Air είναι στα 4 και 19 χιλιοστά αντίστοιχα.

Παράταση ζωής των Windows XP από την Microsoft μέχρι τον Απρίλιο του 2010, περίοδο κατά την οποία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα έχουν κυκλοφορήσει τα Windows 7.Σίγουρα πάρα τις υποσχέσεις της ότι τα Windows 7 θα τρέχουν και σε παλιά μηχανήματα τα Windows XP δίνουν ακόμα πολλές λύσεις ειδικά σε Netbooks που έχουν ποιο αργούς επεξεργαστές και λιγότερη μνήμη. Άρα μέχρι να αποδείξουν την αξία τους τα Windows XP σιωπηλά θα κυκλοφορούν ακόμα.



Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι φήμες ότι η RC έκδοση των Windows 7 θα κυκλοφορούσε τον Απρίλιο Είναι πρώτη φορά που Microsoft μετά την ΒΕΤΑ 1 έκδοση θα μεταβεί στην RC1 άμεσα χωρίς ενδιάμεσες εκδόσεις, αλλά και πάλι σύμφωνα με την Microsoft υπάρχει τόσο μεγάλο Feedback που τα δεδομένα είναι αρκετά για την έκδοση RC. Αυτό είναι σίγουρο αφού είχαν μπλοκάρει οι server τις όταν είχαν διαθέσει την beta ελεύθερα.




Την περίοδο που όλοι γκρινιάζουν για την οικονομική κρίση η Apple δεν επηρεάστηκε. Οι πωλήσεις εμφάνισαν άνοδο 9% στα 8,17 δισ. δολάρια. Κατά το διάστημα αυτό, η Apple πούλησε 3,79 εκατ. iPhones, 11,01 εκατ. iPods . Συγκεκριμένα, το iPhone καταλαμβάνει πλέον το 39% του συνολικού τζίρου της εταιρείας, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις του ανήλθαν στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίτο τρίμηνο. Με άλλα λόγια, η Apple πούλησε περίπου 7 εκατομμύρια κομμάτια αυτή την περίοδο.

0 Comments: