Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Η ψηφιακή τηλεόραση και οι σκέψεις μου...


Έρχεται η ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα και έχουν να πέσουν τρελά γέλια με την αμορφωσιά μερικών και την έλλειψη τεχνολογικής παιδείας.
Στην Αμερική το κογκρέσο ψήφισε νόμο και στης 17 Φεβρουαρίου 2009 σταματάνε εντελώς οι αναλογικές εκπομπές.
Στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο πρώτο ολοκλήρωσε τη μετάβαση την 1η Σεπτεμβρίου 2006 και ακολούθησε η Ολλανδία που μετέβη στην ψηφιακή εκπομπή στις 11 Δεκεμβρίου 2006 και κατόπιν η Φινλανδία την 1η Σεπτεμβρίου 2007.(Τρελό ε...)Το αναλογικό switch off στη Γαλλία έχει τελική ημερομηνία στης το Νοέμβριο του 2011 και παράλληλα από δίπλα ακολουθούν Γερμανία, Αυστρία,Ισπανία. Στην Ελλάδα η διακοπή των αναλογικών εκπομπών σε τηλεόραση και ραδιόφωνο θα γίνει το 2012.
Βέβαια το πρώτο αναλογικό switch off στην Ελλάδα έχει γίνει από τον γνωστό ύποπτο το εκκλησιαστικό κανάλι 4Ε αφού κατάργησε την αναλογική του εκπομπή από τον δίαυλο 50 UHF. Παράλληλα, εκπέμπει ψηφιακά από τον Χορτιάτη, ενεργοποιώντας ένα multiplex καναλιών στον ίδιο δίαυλο (50 UHF).
Το τρομερά εντυπωσιακό είναι οι φόβοι που υπάρχουν γιατί η ΕΙΤΗΣΕΕ αποφάσισε ότι σαν πρότυπο εκπομπής θα χρησιμοποιήσει το τεχνολογικά και ποιοτικά καλύτερο DVB-T/H.264 (MPEG-4) με δυνατότητες μεγαλύτερης χωρητικότητας καναλιών, αμφίδρομων υπηρεσιών και συμβατότητας σε υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας (HDTV).
Τα κρατικά κανάλια της ERT Digital εκπέμπουν από την Άνοιξη του 2006 στο πρότυπο εκπομπής DVB-T/Mpeg-2 και λόγω αυτού του γεγονότος χιλιάδες νοικοκυριά δαπάνησαν μικρό ή μεγάλο κόστος χρημάτων για την αγορά αντίστοιχου εξοπλισμού σε αυτό πρότυπο. Πολλοί , συμπεριλαμβανομένου και του υποφαινόμενου αγόρασαν τηλεόραση τεχνολογίας LCD με ενσωματωμένο δέκτη DVB-T/Mpeg-2 ο οποίος αν και πρόσεξα ότι υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης (over the air) που είναι απίθανο να υποστήριξη το πρότυπο DVB-T/H.264 (MPEG-4) γιατί νομίζω ότι είναι πρόβλημα hardware.
Για εμάς απ ότι είδα υπάρχουν μοντούλες της NEOTION MPEG-4 που προϋποθέτει την ύπαρξη DVB-CI που η περισσότερες τηλεοράσεις έχουν(είναι μια μικρή σχισμή δίπλα στις εισόδους εικόνας-ήχου).
Κάποιο έλεγαν να υιοθετηθεί αυτό το πρότυπο μετά το 2015 ή αλλιώς να ακολουθήσουμε Γαλλικό μοντέλο επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, όπου το πρότυπο εκπομπής DVB-T/H.264 (MPEG-4) χρησιμοποιείται για τα κωδικοποιημένα SD κανάλια και τις υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας(ελεύθερες και κωδικοποιημένες), ενώ για τα ελεύθερα SD κανάλια χρησιμοποιείται το πρότυπο εκπομπής DVB-T/MPEG-2.
Κάποιοι ζήτησαν συνύπαρξη των δυο προτύπων εκπομπής DVB-T/MPEG-2 & DVB-T/H.264 (MPEG-4) για τα ιδιωτικά κανάλια αν και αυτό είναι κάπως δύσκολο λόγω κόστους και πρόβλημα με τον χάρτη συχνοτήτων.

Η ERT Digital δεν μας δείχνει την πολιτική της και αν σκεφτείς τότε το 2006 υπήρχε το DVB-T/H.264 (MPEG-4) -αλλά ποιος να κοιτάξει μπροστά- πήραν τις μίζες τους κανονικά από τους προμηθευτές και όλα καλά.

Για άλλη μια φορά ακόμα και εγώ που θεωρούμε τεχνολογικά ενημερωμένος είμαι αναγκασμένος να παρακολουθώ τις εξελίξεις άπρακτος και όχι να τις προλαμβάνω με αυτή την βλακεία που μας έχει κυρίευση...

0 Comments: