Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός μεγαλώνει...

Πριν από τρία χρόνια είχα αναφέρει την λέξη ψηφιακός αναλφαβητισμός και δεν την έιχα ακούσει πουθενά απλά την σκέφτηκα για να περιγράψω την αδυναμία κάποιων ανθρώπων να εξοικειωθούν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γενικά με την τεχνολογία.
Προς θεού δεν διεκδικώ την πατρότητα της λέξης αλλά το αναφέρω για να δείξω πόσο κατάλληλη είναι για να περιγράψει σήμερα το πρόβλημα. Όταν ακούγαμε αναλφαβητισμός παλιά μας ερχόταν στο μυαλό κάτι γριούλες σε χωριά που μεγάλωσαν στα χωράφια και σταμάτησαν η δεν πήγαν ποτέ σχολείο.
Οι ψηφιακοί αναλφάβητοι είναι άνθρωποι με κουστούμια που κατέχουν θέσεις σε εταιρίες είναι έμποροι είναι πωλητές που δουλεύουν σε καταστήματα τεχνολογίας και το χειρότερο από όλα είναι αυτοί οι 20+ που δεν μεγάλωσαν μέσα σε ένα Ίντερνετ Καφέ όπως οι τωρινοί πιτσιρικάδες και τώρα τους ονομάζω μεταβατική γενιά.

Κάθε μέρα όπου και να κάτσω ακούω όλο και κάποιος να κάνει συζήτηση για θέματα σχετικά με τους υπολογιστές ,κινητά adsl, ασύρματα δίκτυα και αναρωτιέμαι μήπως όντως έχουμε πάει μπροστά αλλά τελικά καταλήγω να απογοητεύομαι επειδή ο ομιλητής είναι σχετικά άσχετος και τα λέει σε παρέες οι οποίες είναι εντελώς άσχετοι και όλοι μαζί χαίρονται ότι είναι μέσα στο κλίμα της εποχής.
Εγώ όπως βλέπετε το πρόβλημα το επισήμανα από την δημιουργία του blog μου γιαυτό και το ονόμασα "Γρήγορο Ίντερνετ με Αργούς Ανθρώπους" επειδή η τεχνολογία στην Ελλάδα έκανε τρομερά άλματα(είχε μείνει πολύ πίσω μην χαίρεστε) και μερικές γενιές απλά χάσανε το τρένο. Έκτος από εμάς που ασχολούμαστε λόγω εργασίας δεν υπήρχε λόγος για τους άλλους να μπλέξουν και αυτό τους άφησε πίσω την εποχή που το γρήγορο ίντερνετ ήρθε στην Ελλάδα και βασικά τώρα που έγινε φτηνό.
Γιαυτό τώρα και εγώ συνέχεια προσπαθώ να βάλω μυαλό σε 20χρονους που δεν έχουν email και δεν έχουν κάνει το πρώτο βήμα στους υπολογιστές έστω και σαν παιχνίδι.
Αυτοί είναι η πραγματικά Ψηφιακά αναλφάβητοι γιατί σε 10 χρόνια από τώρα τα η καθημερινότητα θα αλλάξει ριζικά με την εισβολή της τεχνολογίας ακόμα και στα ποιο απόρθητα φρούρια της κλασικής σκέψης.

Γιαυτό την επόμενη φορά που θα στείλετε email μην πάρετε αμέσως τηλέφωνο να ρωτήσετε αν το πήρε....

1 Comment:

Zero Design said...

Misio.. to pas to email? ;)