Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Wikipedia και Βικιπαίδεια και ξενέρωμα!!!


Τελικά ότι γίνετε στο ιντερνέτ και έχει μεγάλη επιτυχία που δεν στηρίζετε σε μια εταιρία η έναν κερδοσκοπικό οργανισμό, συνήθως μετά από κάποιον καιρό αρχίζει απαξιώνετε και μετά φθείρεται.Εκεί είναι βέβαια το μεγάλο στοίχημα δηλαδή να αντέξει σε αυτήν την πίεση!
Όσοι δεν ξέρετε η εγκυκλοπαίδεια wiki και την Ελληνική έκδοση τότε ρίξτε μια ματιά.Για να σας πω στα γρήγορα πρόκειται για μια εγκυκλοπαίδεια που τα λήμματα της στην ουσία συμπληρώνονται από τους ίδιους τούς χρήστες...με αποτέλεσμα να είναι πάντα ενημερωμένη και να αναφέρετε πέρα από τα κοινά θέματα μιας εγκυκλοπαίδειας.
Και ερχόμαστε στο προφανές...Σας παραθέτω το ίδιο το άρθρο από το wiki

"Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Mπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια (το διασημότερο wiki) υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης γι'αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες."
Και εδώ μπαίνει ο προβληματισμός ποιος είναι ο σωστός και ποιος λάθος ποιος γράφει και ποιος διορθώνει, ποιος διορθώνει με αποτέλεσμα να παραπληροφορεί και τελικά ποιος φιλτράρει τα σκουπίδια κάποιου και χαχαχαχ και ποιος ελέγχει αυτόν που φιλτράρει και μπλα μπλα μπλα.Δηλαδή όπως λέμε η απαξίωση.
Το έναυσμα μου είναι το άρθρο του Παναγιώτη Στ. Ανδριανέση (δεν ξέρω που μπαίνει ο τόνος) στο περιοδικό PC WORLD Οκτωβρίου που περιληπτικά αναφέρει:
"Ο Βερτζιλ Γκριφιθ έψαξε και βρήκε όλες τις ΙΡ διευθύνσεις με τις οποίες ανώνυμοι χρήστες έκαναν αλλαγές σε άρθρα της wikipedia και τις συνταίριαξε με γνωστές (υπαρκτές) διευθύνσεις μεγάλων δικηγορικών γραφείων μέσων ενημέρωσης......"
δηλαδή αλλάζουν τα άρθρα ως προς το συμφέρων τους!
Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα δείτε τις 3 διαφορετικές ερμηνείες της λέξης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Στην Αγγλική στην Ελληνική και στην Σκοπιανική version!
Λοιπόν γελάω δυνατά και μου έρχεται εμετός όταν βλέπω μακεδονικά με σλαβική γραφή.
Ελπίζω να σκεφτείτε τώρα την επόμενη φορά που διαβάζετε κάτι στην βικι γιατί δεν λέω και από την άλλη μπορεί να το έγραψε ο Λιακόπουλος.. :-D

0 Comments: