Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Dr Net@Libre Magazine Δεκέμβριος 09


Ο Σκληρός δίσκος, είναι ένα εξάρτημα του Η/Υ μας που τις περισσότερες φορές κρύβεται ένα μυστήριο πίσω από αυτόν και όλοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία που να τον αφορά, τότε συνειδητοποιούμε ότι τόσο καιρό δεν μας νοιάζει αν υπάρχει και τι μπορεί να γίνει αν πάθει κάποια βλάβη.
Όταν μαθαίνουμε την ύπαρξη του και τρόπους για την προστασία του συνήθως είναι ήδη πολύ αργά, γιατί μάλλον έχουμε χάσει κάποια δεδομένα.
Στην ζωή μου 2 φορές έχω χάσει αρχεία από δίσκους και αποδεδειγμένα και τις 2 φορές έφταιγα εγώ. Την πρώτη φορά προσπαθούσα να συνδέσω τον δίσκο μου στον υπολογιστή ενός πελάτη, για να ελέγξω αν δουλεύει ο ελεγκτής των δίσκων του. Βέβαια τότε άστοχα χρησιμοποίησα τον δίσκο που περιείχε δεδομένα ανεκτίμητης προσωπικής αξίας και όχι τον άλλο του λειτουργικού λόγο εύκολης αφαίρεσης. Την δεύτερη φορά(εχθές) αφού σύνδεσα ένα προβληματικό εξωτερικό δίσκο του 1ΤΒ και προσπαθώντας να τον φορμάρω μέσα από γραμμή εντολών δεν πρόσεξα και φόρμαρα έναν από τους δικούς μου του 1ΤΒ. Ο Δίσκος αυτός είχε την ετικέτα “ShowTime” άρα καταλαβαίνεται τι περιείχε.
Όλοι μας έχουμε σίγουρα κάποια αρχεία που δεν θέλουμε να χάσουμε ειδικά τώρα με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουμε γεμίσει φωτογραφίες και βιντεάκια που είναι πολύτιμα στον μικρόκοσμο μας. Πότε όμως ασχοληθήκατε με την ασφάλεια των αρχείων σας; Πότε πήρατε τελευταία αντίγραφα ασφαλείας;
Οι περιπτώσεις βλάβης σκληρών δίσκων που οφείλετε σε αστοχία υλικού πλέον τα τελευταία χρόνια έχουν ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό ,αφού σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ η εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικά στο θέμα τον υλικών κατασκευής των κινούμενων μερών καθώς και την βελτίωση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που αποτελούν την πλακέτα του δίσκου.
Όλοι οι δίσκοι τελευταίας τεχνολογίας είναι εφοδιασμένοι με το σύστημα S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) το οποίο με κάποιους αισθητήρες “αξιοπιστίας” που είναι τοποθετημένοι μέσα στον σκληρό δίσκο ελέγχουν και προσπαθούν να προλάβουν μια πιθανή βλάβη. Αυτές οι μετρήσεις μετατρέπονται σε ποσοστά και όταν κάποιο από αυτά περάσει ένα όριο τότε πρέπει ο δίσκος να αντικατασταθεί. Το καλό σε όλη την υπόθεση είναι ότι μολις ο δίσκος επιστραφεί στην εταιρία κατασκευής τότε εύκολα με τα στοιχεία του S.M.A.R.T. μπορούνε να ερευνήσουν τον λόγο της βλάβης και να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις σε επερχόμενα μοντέλα.
Από πλευρά μας είναι κάλο πάντα να έχουμε τουλάχιστον 2 δίσκους ώστε στον ένα να έχουμε το λειτουργικό σύστημα και στο άλλο τα αρχεία μας γιατί όταν είναι μαζί δημιουργούνται άσκοπες διαγραφές και εγγραφές που εκτός από την καθυστέρηση επιφέρουν και γρηγορότερη φθορά των μηχανικών μερών. Το καλύτερο είναι βέβαια αν θέλουμε(και έχουμε) να διαθέσουμε λίγα ευρώ παραπάνω αγοράζοντας ακόμα έναν δίσκο ίδιας χωρητικότητας με τον αρχικό μας και πολύ εύκολα(ακόμα και μέσα από τα Windows) να δημιουργήσουμε συστοιχίες Raid, αφού μας βοηθάει ότι οι σύγχρονες μητρικές πλακέτες διαθέτουν ελεγκτή Raid με αποτέλεσμα να μας προσφέρουν την μέγιστη ασφάλεια. Καλό είναι να παίρνουμε συχνά αντίγραφα ασφαλείας όσο συχνότερα είναι δυνατόν και να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που ελέγχει την καλή λειτουργία του δίσκου αντλώντας πληροφορίες και από το SMART είναι το Hard Drive Inspector.
Ελπίζω να σας έκανα να νιώσετε μια μικρή ανασφάλεια αλλά ελπίζω να μην έρθει αυτή η μέρα που θα με θυμηθείτε.
Και σε μια δόση αυτοσαρκασμού… μόνιμα έχω απενεργοποιημένο τον κάδο ανακύκλωσης (για λόγους που δεν είναι του παρόντος) και από κεκτημένη ταχύτητα πολλές φορές έσβησα σημαντικά αρχεία ….
Flash News

Σε διπλάσιες πωλήσεις έφτασαν τα Windows 7 σε σχέση με της αντίστοιχες περσινές των Vista κατά την ίδια περίοδο. O Ballmer είπε πως τα Windows 7 είναι τα καλύτερα Windows που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με την εύρυθμη ενεργειακή διαχείριση και ο άλλος με την αυξημένη προσοχή του λειτουργικού στα θέματα ασφαλείας.


Το νέο ASUS Eee PC 1005HR είναι πλέον γεγονός αφού κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες (όχι στην Ελλάδα) και από τώρα έχει κλέψει πολλές καρδίες. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι πρώτη φορά η ASUS ενσωματώνει οθόνη διαγωνίου 10.1`` με πραγματική ανάλυση 1366 x 768 HD ώστε να μπορούμε να δούμε HD ταινίες και πολλά προγράμματα που χρειάζονταν αυτή την ανάλυση οθόνης. Ένα άλλο μοναδικό του χαρακτηριστικό είναι ότι έρχεται με λειτουργικό σύστημα Windows 7 Starter.


Το πολύαναμενόμενο λειτουργικό σύστημα Google Chrome OS ανακοίνωσε η Google ότι θα κυκλοφορήσει επίσημα μέσα στης αρχές του 2010. Τα βασικά χαρακτηριστικά του Google Chrome OS θα εστιάζουν στην ταχύτητα, την ασφάλεια αλλά και την απλότητα. Πιο συγκεκριμένα, το νέο λειτουργικό θα πραγματοποιεί εκκίνηση και επανεκκίνηση ταχύτατα, ενώ οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές θα φορτώνουν και θα τρέχουν ομαλά και γρήγορα. Επίσης, αφού η χρήση του Chrome OS θα γίνεται διαδικτυακά, κάθε tab θα λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο sandbox ασφαλείας, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο επιθέσεων από κακόβουλο λογισμικό και ιούς.


Το δεύτερο Iphone Worm είναι γεγονός και αυτή την φορά δεν είναι μια απλή πλάκα. Το πρώτο Worm μας υπέδειξε το κενό ασφαλείας των Jailbreak iphone’s με SSH ενεργοποιημένο άλλο ο Ikee.B είναι ποιο σοβαρή απειλή. Το Ikee.B είναι σχεδιασμένο να συνδέεται με έναν server στην Λιθουανία και να ακολουθεί εντολές από τους hackers προκαλώντας ανωμαλίες στα προσβληθέντα iPhone’s. Με το που μολύνει ένα Iphone αλλάζει το default password του root του iPhone σε “ohshit“, ενώ μπορεί να βρει “ευάλωτα” iPhones” σε μεγάλη γκάμα IP διευθύνσεων, συμπεριλαμβανομένων των IP των ακόλουθων χωρών: Ολλανδία, Πορτογαλία, Αυστραλία, Αυστρία και Ουγγαρία.

0 Comments: