Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Dr Net@Libre Magazine Ιανουάριος 2010

Google Wave Κύμα ή Τσουνάμι...

Για άλλη μια φορά ζούμε εποχές που θα τις θυμόμαστε για πολύ καιρό. Είμαι αναγνώστης 4 περιοδικών τεχνολογίας και αρκετών blog με αποτέλεσμα όταν κάτι συζητιέται πολύ το αντιλαμβάνομαι αμέσως. Το βασικότερο πάντως τεστ για μια είδηση ή ένα γεγονός είναι ο Twitter, αφού με ένα απλό ψάξιμο αμέσως βλέπεις τι διαστάσεις έχει πάρει το γεγονός και πιο πολύ όταν το θέμα έχει διεθνή ενδιαφέρον.

Ο βασικός προσανατολισμός του wave είναι για τους πάσης φύσεως επαγγελματίες, ειδικά αυτούς που σχετίζονται με projects, τα οποία χρειάζονται την συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικά επαγγέλματα. Βέβαια αυτό ισχύει μέχρι να κατανοήσουν τις δυνατότητες του οι υπόλοιποι και τότε θα γίνει ο μεγάλος χαμός (The Big Bang). Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται το wave είναι σαν μια ζωντανή συζήτηση η οποία εξελίσσεται με την συμμετοχή πολλών, που όλοι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με πόλους και διάφορος τρόπους. Ένας από τους βασικούς τρόπους, είναι η εισαγωγή αντικειμένων όπως χάρτες, εικόνες ,βίντεο, λήμματα από την wiki κ.τ.λ.

Το καλό σε όλη την υπόθεση είναι ότι αφού αυτή η συζήτηση εξελίσσεται ζωντανά καταγράφονται όλα έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί που θα συμμετάσχουν καθυστερημένα θα μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την εξέλιξη της ακόμα και τις διαγραφές-διορθώσεις που έγιναν από άλλους στο παρελθόν. Αμέσως καταλαβαίνουμε την αξία αυτή αφού αν παρατηρήσετε στο Facebook, πόσες φορές γίνεται ολόκληρη συζήτηση στο status ενός χρήστη ή σε έναν σύνδεσμο που ανάρτησε.

Ακόμα υπάρχουν πρόσθετα που μπορούμε αν προσθέσουμε στο wave μας τα οποία είναι δύο ειδών:

Τα wigdet και τα robots τα οποία το καθένα εκτελεί και έναν σκοπό, δηλαδή είτε αυτοματοποιεί μια διαδικασία είτε προσθέτει κάποιες λειτουργίες που μας λείπουν.

Το μόνο κακό που βλέπω εγώ σε όλο αυτό είναι ότι αφού η πλατφόρμα είναι εντελώς ελεύθερη για ανάπτυξη από όποιον θέλει, παράλληλα δημιουργούνται και κάποιες παρενέργειες επειδή όπως ξέρετε καμιά φορά η πολύ ελευθερία κάνει κακό.

Ο βασικός τρόπος προσωρινά για να συμμετάσχετε στο wave είναι να με προσκλήσεις. Εγώ έγινα μέλος και έχω στείλει όλες τις προσκλήσεις γιατί τελικά υπάρχει ζήτηση αν και είναι σε πρώιμο στάδιο. Όσοι έχουν Gmail λογαριασμό συνδέονται αμέσως και αμέσως αποκτούν μια διεύθυνση του τύπου username@googlewave.com γιατί στην ουσία θα είναι το υποκατάστατο και του email μας.

Από την πρώτη κιόλα μέρα που ασχολήθηκε ακόμα δεν μπορεί να φανεί η μεγάλη δύναμη του, γιατί όπως όλα σχεδόν στο ιντερνέτ θέλει χρόνο μέχρι να συνηθίσουν οι χρήστες και να μπορούν να το χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Το Google wave είναι κατά την Google η εξέλιξη του email, ή «όπως θα ήταν το email αν το εφευρίσκαμε σήμερα».Πλέον το email, από μια πληροφορία που μεταδίδεται από τον αποστολέα στον παραλήπτη, μετονομάζεται σε «wave» και αποτελεί μια ζωντανή σελίδα.

Θα προσπαθήσω πάντως να το εξερευνήσω όχι με την γνώση ενός ανθρώπου που έχει συνηθίσει χρόνια την χρήση του ιντερνέτ αλλά ενός αρχάριου γιατί έτσι μόνο θα ανακαλύψω την αλήθεια για την πραγματική δύναμη αυτού του εγχειρήματος της Google.

Το σίγουρο πάντως είναι ανεξαρτήτως του μέγεθος της αλλαγής που θα φέρει η λογική του θα επικρατήσει ή σε αυτήν την μορφή ή σε κάποια παρόμοια…προσωρινά σας αφήνω με μια ευχή «Καλά Χριστούγεννα».


Flash News

Το Google Phone είναι όντως πραγματικότητα

Οι εικασίες ότι η Google ετοιμάζεται να εισχωρήσει στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας, προκάλεσαν αναστάτωση στους τεχνολογικούς κύκλους το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι φήμες για το Google Phone οργίασαν, όταν υπάλληλοι της εταιρείας δημοσίευσαν στο Twitter φωτογραφίες της επερχόμενης συσκευής. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η συσκευή αναμένεται να έχει ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη από αυτή του iPhone (λίγο μικρότερη από 5 ίντσες), θα υποστηρίζει συνδεσιμότητα 802.11b/g Wi-Fi και Bluetooth 2.1 ενώ θα υπάρχει και υποδοχή για εξωτερική κάρτα microSD. Επιπλέον, πιστεύεται ότι το πάχος της συσκευής θα είναι μικρότερο από του iPhone.

Η νέα σειρά επεξεργαστών της Intel

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία οι δεύτερης γενιάς Atom επεξεργαστές θα προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια στη μπαταρία και καλύτερη απόδοση. Τα νέα netbook chips, με την κωδική ονομασία Pineview, θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ενώ θα προσφέρουν καλύτερη απόδοση. Τα Pineview chips αποτελούν μέρος της πλατφόρμας Pine Trail, που προορίζεται για netbooks και προσιτά στην τιμή desktops. Όπως δηλώνει η Intel, τα γραφικά είναι ένας τομέας τον οποίο επιθυμεί να βελτιώσει με τον νέο Pineview επεξεργαστή. Πολλοί χρήστες netbooks έχουν κριτικάρει αρνητικά το 945GSE chipset στα υπάρχοντα Atom netbooks για τις περιορισμένες γραφικές του δυνατότητες, σε σχέση με την πλατφόρμα Ion της Nvidia.

Ρωσική σπείρα χάκερ «έκλεψε δεκάδες εκατομμύρια από τη Citibank»

o FBI διερευνά υπόθεση υποκλοπής δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από χάκερ που πιθανώς ανήκουν σε ρωσική συμμορία και χρησιμοποίησαν ρωσικό λογισμικό για την επίθεση, γράφει την Τρίτη η Wall Street Journal.Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζονται, η εφημερίδα αναφέρει ότι...η κλοπή έγινε αντιληπτή στα μέσα του 2009 από τη δραστηριότητα διαδικτυακών διευθύνσεων (IP) που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από τη σπείρα Russian Business Network (Ρωσικό Επιχειρηματικό Δίκτυο).H ρωσική οργάνωση είναι ευρέως γνωστή από υποθέσεις κακόβουλου λογισμικού, παραβίασης υπολογιστικών δικτύων, παιδικής πορνογραφίας και spam.


0 Comments: